- Om Calle - Calle just nu - Vad har Calle gjort? - Bög, så funkar det - Pressbilder -

Svenska Dagbladet

Varför är det så kul att vara bög?
Funderar du över hur det är att vara bög?
Boken "Bög - så funkar det" har svaret. Där kan du göra bögtestet, få tips om hur släkten bör informeras, lära känna muskelpullan och finpigan, varna för frågorna som homon ruttnar över att behöva svara på och förstå varför bögar tillber Madonna men bara vill slå ner Mariah Carey.
Calle Norlén, journalist och showförfattare, har skrivit boken. Han vill motverka fördomar genom att delvis stryka dem medhårs.
Vem vänder du dig till egentligen?
- Alla, från blyge bögen i Falun till föräldrar och nyfikna straighta.
Som en lärobok i samlevnad?
- Absolut. Alla skolor bör genast köpa in 25 ex var. I pressutskicket står det att "2000-talet är startskottet för en ny bögtid".
Hur då?

- Sedan bögrörelsen föddes för 30 år sedan har det mesta handlat om problem. Och visst, vi utsätts för våld och har inte de rättigheter vi borde ha. Men man får inte glömma bort att det är kul att vara bög. Det är dags att sluta gnälla och börja skratta åt sig själv.
Det verkar som om man kan dela in homokampen i två läger: Dels de som vill stå utanför och dels de som vill assimilera sig med resten av samhället.
- Vilka är resten av samhället? Medelsvensson är död. Jag tycker inte vi ska anpassa oss och leka Carl Larsson-familj när det knappt finns några heteron som gör det. Jag har bott i New York där det är en tillgång att vara bög - eller jude. Alla behövs men alla ska inte vara lika.
Är det något i gayvärlden som gör dig trött?
- Det finns fortfarande bögar som föraktar fjollor (det vill säga feminina män). Det gör de visserligen för att de inte är tillfreds med sig själva, men det är omanligt.
Vad ska du göra nu?
- Jag skriver på krogshowen REA med bland andra Babben Larsson, Sissela Kyle och Anders Lundin. Det blir premiär på Hamburger Börs den 21 januari. Susen Schultz

Ur Svenska Daglbadet 99-10-22