- Om Calle - Calle just nu - Vad har Calle gjort? - Bög, så funkar det - Pressbilder -

Intervju Straight

Varför ska man hålla ögonen på dig just nu?
- Mig behöver man aldrig hålla ögonen på, jag är så skötsam ... Just nu är det dessutom svårt, om man inte är extremt långsynt, eftersom jag bor i Barcelona. - Däremot får man gärna kasta ett getöga på min bok "Bög - så funkar det" som kommer i höst.
Vad är det för bok?
- Det är en handbok för homokillar och deras vänner. En sån som jag själv skulle vilja läsa och kunna sticka i händerna på nyfikna. Det lilla som finns i Sverige är ofta problemorienterat och tråkigt, min bok är en humoristisk livsstilsguide som både hyllar och driver med gaykulturen. I USA finns massor av såna här böcker. - Den innehåller allt från vad man svarar på straightas dumma frågor till varför medelålders gubbar som jag leker tonåringar. Måste man ha tajt t-shirt och gilla schlager? Hur kommer man ut, hur skaffar man pojkvän och vad är en fag hag? Men det är ingen vetenskaplig studie, mer fnissig nöjesläsning med teckningar, tester och listor. Jag doktorerar inte, jag kåserar.
Varför behöver man en handbok om man är bög?
- Därför att hela samhället fungerar som en enda stor handbok för straighta. Då kan väl vi bögar åtminstone få en liten kompass.
Ge ett exempel på något bögtips?
- Att forma sitt liv efter hur man är själv istället för att utgå från hur hemska andra bögar är och att man inte vill vara som dem. Alltför många bögar definierar sig själva utifrån vad de inte är: inte fjolla, inte slampa, inte läderbög osv. Omgivningen gäspar, eftersom det är fullständigt ointressant. Ungefär som jag skulle säga att jag inte är läkare och minsann inte kines heller. Nähä? Försök formulera vem du är istället! Ju fler som profilerar sina personligheter i böglivet, desto mindre likriktad blir gaykulturen. Eller queer, om man vill. Fast att profilera sig som småborgerlig ingenjör i jeans måste vara lika mycket värt som en sönderpiercad könsbytare i gummihuva.
Vem kommer att läsa boken?
- Ingen aning. Min mamma, min syrra och tre kompisar i alla fall. Det är fem. Förhoppningsvis fler.
Blir den en succe?
- Den kommer att bli lika hårt kritiserad som allt annat som riktar sig till bögar eller handlar om bögar. Det är ju det som är så underbart med homopubliken, det är den mest kräsna i världen. Alla kommer att skrika "Det där stämmer inte alls in på mig" och tycka att jag generaliserar, har glömt det viktigaste, är för bakåtsträvande, är för radikal osv. Men jag tror och hoppas att jag ska kunna väcka åtminstone några igenkännande skratt.
Vad ska du göra sen?
- Skriva en ny show för Hamburger Börs, och förhoppningsvis hinna botanisera mer här i Barcelona. Hela sommaren har jag suttit och svettats med boken när mina kompisar legat på stranden eller dansat sig vindögda hela natten. Men nu jävlar ...

Intervju av Karl Andersson, Straight, Box 17 218, 104 62 Stockholm