- Om Calle - Calle just nu - Vad har Calle gjort? - Bög, så funkar det - Pressbilder -


Intervju QX

Berätta lite om boken - hur är den upplagd och hur ska man använda den?
- Den innehåller texter om allt från "Varför blir man bög?" till när, var, hur och varför man ska komma ut. De vanligaste bögtyperna, tips på filmer och låtar, "Vad är en fag hag?" och sånt. Listor, tester och skämtteckningar, men lite insmuget allvar också. Jag hyllar och driver med gaylivet samtidigt.
- Det är ingen sträckläsningsbok, man kan bläddra lite hursomhelst. Namnet känns lite skönt lågstadieaktigt - typ "Hej Matematik!"...
- "Så funkar det" är ett vedertaget begrepp för handböcker. "Bög - så funkar det" låter kul och sätter rätt humoristisk ton. Jag doktorerar inte, jag kåserar.
- Dessutom kan man läsa titeln både som bög; "så får man det att funka", och som straight; "så funkar bögar". Men självklart vet inte jag hur alla bögar funkar. Jag funkar ju knappt själv.
- "Hej Matematik!" hade förresten varit ett kul namn på kapitlet om tvåsamhet och trekanter.
Vad fick dej att skriva en gayhandbok?
- Dels alla nyfikna straightas frågor, dels alla nyutkomna bögars ivriga undringar. Som krönikör i QX blir jag ibland antastad på krogen som nån sorts bögvärldens Dr Ruth.
- Det började med att jag på skoj hade "bögskola" för en nyinflyttad homonovis från Västerås. Jag började också köpa amerikanska homohandböcker till kompisar, och förbannade att det inte fanns några på svenska.
- Istället för att stå och rabbla mina erfarenheter om och om igen, skrev jag ned dem i en bok. Så nu kan jag bara svara "Köp boken" när folk frågar. Väntar du dej att få höra mycket "Amen det där stämmer ju inte" och "Amen är han nån självutnämnd homoprofessor eller?" och "Amen nu kommer ju alla straighta som läser den här boken att tro att bla bla spär minsann på myten bla bla orättvist, fördomar bla bla vi är faktiskt olika, individer, som vanliga människor bla bla"?
- Självklart. En del bögar kommer att kasta hårborstar på mig när boken kommer ut, varför tror du jag gömmer mig i Barcelona? Bögar är världens mest kräsna konsumentgrupp, men det är också en utmaning.
- Jag generaliserar skamlöst, men har varit ganska noga med att hela tiden spränga in brasklappar som "detta gäller inte alla" osv.
- Fast jag tror och hoppas att tiden är mogen för att även svenska bögar ska kunna skratta åt sig själva. I USA har det ju funnits såna här böcker i decennier. Jag tror hela homovärlden skulle må bättre av att inte alltid ta sig själv på så stort allvar.
Är du nervös för mottagandet?
- Ja. Självklart vill jag bara ha onyanserat beröm, men så blir det ju inte. Jag kommer säkert att få kritik för att jag är ytlig, inte tar upp AIDS tillräckligt och så där. Svensson kommer att tycka att jag är fräck och Alexander Bard att jag är feg, men jag trivs rätt bra i mittfåran.
- Problemet är ju att det finns så få bögböcker i Sverige. Idealet vore att min bok kompletterade en redan rik bögavdelning på svenska bokhandlar, istället för att som nu nästan bli den enda.
- Jag har ju min stil, mina ovetenskapligt sociologiska betraktelser som jag praktiserat i till exempel Expressen och Vecko-Revyn i tio år. Det finns ingen anledning att ändra på den bara för att det handlar om bögar.
- Däremot har jag nog tagit det här ämnet mer på allvar, eftersom det även handlar om mitt liv. Det går inte att distansera sig på samma sätt som när man skriver om andra folkgrupper. är det inte konstigt förresten att de flesta bögars idoler snarare är bedagade gamla kvinnor än andra bögar? Nu när det finns ett helt gäng bögkändisar så känns det ändå inte som om bögarna hakar på dem på samma sätt som flatorna hakar på Eva och Efva?
- Jo, det är märkligt. Bögar identifierar sig hellre med Madonna än Christer Björkman. Det är komplicerat och har till viss del med självförakt att göra. Bögar är väldigt snabba på att döma ut andra bögar, vilket är sorgligt.
- Men jag tycker det blir bättre och bättre, det är mest äldre bögar som fnyser åt öppna bögkändisar och flyr till tanter som Streisand, Garland och Minnelli. Den yngre generationen ser på saker mer förutsättningslöst.
Vad är det bögigaste som finns?
- Gym och kroppsbyggande. Läs Mark Simpsons "Male Impersonators", den är helt fantastisk.
Finns det NÅGRA fördomar om bögar som INTE är sanna, jag bara frågar?
- Ja, att vi skulle sätta på alla straighta killar i duschen som böjer sig ned för att ta upp tvålen. Typiskt hetero önsketänkande. "You wish!" som jag skriver i boken.

Intervju av Mats Strandberg, QX, Box 17 218, 104 62 Stockholm