- Om Calle - Calle just nu - Vad har Calle gjort? - Bög, så funkar det - Pressbilder -

Laholms Tidning

Ny bok:
"Bög - så funkar det".
Calle Norlén.
Bokförlaget DN.
Det finns vissa gåtor som jag aldrig trodde att jag skulle få svar på. Till exempel den eviga "Varför älskar alla bögar Barbra Streisand, Judy Garland och hennes stackars dotter Liza Minnelli?"
Nu finns svaret på den frågan, och på väldigt många andra, både allvarliga och mer lättsamma.
I Calle Norléns "Bög - så funkar det" finns det mesta från den allestädes närvarande "använd alltid kondom"-propagandan till listan över saker att inte säga till mamma då man avslöjar sin sexuella läggning.
Jag tror att boken fyller ett stort behov. Även i våra upplysta tider finns det unga killar som känner sig totalt misslyckade då de upptäcker att de tänder mera på håriga bringor än c-kupor.
Och det finns framför allt föräldrar, syskon och kompisar som behöver veta vad det egentligen handlar om. Calle Norléns bok är mycket, mycket rolig och bara det är en fördel om den ska fylla sin funktion.
Sedan är den faktiskt fylld av insikt och skarpsynta iakttagelser som gör att jag tror att den förhoppningsvis kommer att fungera som författaren avsett. Om den blir läst i vidare kretsar kommer dessutom fler än vi som har förmånen att ha bögkompisar att inse att Göran Persson är hejdlöst rolig när han kallar Leif Pagrotsky "Paggan".
Calle Norléns bok är det absolut roligaste jag läst i ämnet sedan A. A. Gills makalöst komiska avslöjande för ett par år sedan då han, gift tvåbarnspappa, såg sig nödsakad att i Sunday Times deklarera att han var bög.
Inte på grund av sexuella preferenser utan för att han älskar Barbra Streisand, och är ensam om det i hela den heterosexuella världen.

Åse Höijer, Laholms Tidning 1999-11-12