- Om Calle - Calle just nu - Vad har Calle gjort? - Bög, så funkar det - Pressbilder -

Folkbladet Norrköping

"Bög - så funkar det!
Handbok för homokillar och deras vänner"
(Bokförlaget DN)
Det är en bok man fnissar sig igenom. Calle Norlén, bitsk nöjesjournalist, textförfattare till revyer och krogshower och själv bög, är en rolig jävel.
Han har skrivit en underhållande livsstilsguide och praktisk handbok "för alla som vill veta mer om det mytomspunna homolivet". Hur blir man bög och varför? Måste man vara fjollig, ha tight T-shirt och älska Melodifestivaler?
Han beskriver läderbögen som "ser livsfarlig ut, men kan fler kakrecept än mormor", som vill "kramas, pierca din pung och dra till San Francisco". Och queer-punkaren, bögvärldens egen hybrid av vegan och hiphoppare, som kallar sig "bi och fri".
Här finns allt från homo-Svensson till den mer revolutionära queer-rörelsen, som vill öka toleransen för alla möjliga avvikelser för alla människor, som ligger nära heterosexuella med S&M-preferenser.
Man får lära sig vilka de "heliga homo-hymnerna" är, som "ABC" med Anna Book, Herreys "Diggi-Loo, Diggi-Ley" och "I will survive" med Gloria Gaynor.
Och vad man INTE ska säga till mamma när man "kommer ut ur garderoben", t ex "Det är inte ditt fel, jag tror att jag har det från pappa" eller "Tycker du också att håriga karlar är härliga?". "Bög - så funkar det" handlar inte bara om Mykonos, ABBA och vikten av att ha tjusigt hår. Den handlar också om kärlek, den pirriga lyckokänslan i att möta någons blick, om att leva tillsammans.
Det är allvar och humor i en lyckad blandning. Läs den.


Susanna Beskow-Norgren, Folkbladet Norrköping 1999-11-05