- Om Calle - Calle just nu - Vad har Calle gjort? - Bög, så funkar det - Pressbilder -

Intervju nyhetsbyrån Avisa

Handbok för bögar
Det finns handböcker i hur man gifter sig, skaffar barn, skiljer sig och skaffar en ny. Men inte hur man gör om man är bög. Förrän nu. Journalisten Calle Norlén har tagit tjuren vid hornen och skrivit livsstilsguiden "Bög - så funkar det".
Med temat "Hög tid för ny bögtid" och en blandning av skämt och allvar, benar Calle Norlén upp knepiga begrepp som "varför blir man bög?", "bögtyperna", "hur flirtar man" och inte minst viktigt "tio saker att inte säga till din mamma när du kommer ut".
Själv var han förhållandevis sen, 26 år gammal, med att stänga garedrobsdörren bakom sig. - Jag ville vara normal. Jag har alltid varit en tävlingsmänniska, och bögar verkade vara typiska losers - misslyckade, olyckliga och med en livsstil som inte verkade särskilt kul, säger Calle Norlén, för tillfället på Sverigebesök från sin nya hemstad Barcelona. - Men till slut gick det inte längre. Jag hade träffat alla snygga tjejer i världen, men Det Där saknades.
RITADE DIPLOMEN
I boken beskriver han en typisk episod från sin barndom i Umeå. Medan de andra tioåriga killarna tacklade sig blodiga i skolans hockeyturnering satt lille Calle i klassrummet och ritade fina diplom till killarna.
- Det är helt sant. Det var jag och en annan kille, som också visade sig vara bög. Jag kommer ihåg att vi till och med ritade snygga tjejer på diplomen för att killarna skulle gilla dem. Mitt ointresse kanske inte handlade om idrott i sig, utan om att jag redan då inte kunde känna någon gemenskap med hockey-heterokillarna.
Fortfarande är fördomarna starka mot homosexuella. Den vanligaste är, enligt Norlén, att alla bögar är fjolliga.
Och den sannaste?
- Att vi har kul, gillar att ha lajbans och festa. Och ett viktigt budskap i "Bög - så funkar det" är just "Vi har dödskul". Det är mycket glamour, coola klubbar, champagne och utsvävningar - ungefär som om tio procent av världens befolkning (siffran är omdiskuterad) vore född med en särskild party-gen.
30-ÅRSKRIS

Och det budskapet kan vara smått problematiskt. Dels för att de straighta kan känna att de pekas ut som tråkmånsar, dels för att många homosexuella inte alls känner sig som några mini-Liberace med ständig fjäderboa runt halsen och cocktail i hand.
- Det finns absolut en motsättning där, säger Calle Norlén.
- Gayrörelsen är inne i en 30-årskris, det är 30 år sedan Stonewall-revolten i USA som brukar betraktas som rörelsens födelse. Nu har vi två grupper: Svensson-bögar, som vill leva ungefär som heteros och inte gör så mycket väsen av sig, och queer-riktningen, som vill revolutionera hela samhället.
Att vara queer innebär numera helt enkelt att leva ut sitt rätta jag, oavsett hur jaget ser ut. Från att från början ha varit ytterligare en omskrivning för bög har ordet alltså fått en ny betydelse som även straighta kan identifiera sig med.
- Jag tror att det är något som gayvärlden kan lära de hetreosexuella; att alla måste få leva som de vill, säger Calle Norlén.
OMPR...VA ALLT
- Medelsvensson är död och det livslånga äktenskapet är utrotningshotat. Då kanske man måste vara pragmatisk och ompröva allt. Folkhemmet är i upplösning, och jag gillar det. Gay, bög, queer, homo - kärt barn har många namn? Calle Norlén föredrar att kallas för en gammal klassiker:
- Jag gillar "fikus". Det låter kul, även om det säkert också var ett skällsord en gång. Homo börjar nästan bli ballt. Annars är bög helt OK.

Erik Helmerson, intervju nyhetsbyrån Avisa, publicerad i flera dagstidningar under november 1999.